News

‘Zo maakt koffie je scherper’

Een kop koffie laat vermoeide hersencellen beter met elkaar communiceren, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Dat je met een kop koffie mistbanken uit je hoofd kunt verdrijven, weet vrijwel iedereen uit ervaring. Maar het effect is nu ook aangetoond. Al na één kopje koffie gaan hersencellen in de prefrontale cortex beter met elkaar communiceren, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Amber Kerkhofs. Ze ontdekte echter dat het positieve koffie-effect alleen plaatsvindt als de hersenen moe zijn, bijvoorbeeld na een dag hard studeren.

Koffie pept ’s ochtends geen uitgeslapen hersencellen op. Waarom niet? Alleen als hersencellen door hard werken moe worden, verschijnt het signaalstofje adenosine ten tonele. Adenosine vertelt de vermoeide hersencellen dat ze het rustiger aan kunnen doen en minder met elkaar moeten communiceren. Cafeïne verstoort deze dempende werking van adenosine, waardoor de hersencellen toch weer actiever worden. Als je hersenen nog fris zijn, is er nog geen adenosine in het spel.

Kortom, koffie is een prima middel om je hersenen ’s middags een duwtje in de rug te geven als je vermoeid bent. Maar hoe zit het dan met het weldadige effect van een kopje troost in de vroege ochtend? Koffie is verslavend en na een nacht onthouding hef je met je eerste bakje de afkickverschijnselen op. Tot die afkickverchijnselen behoren dufheid en gebrek aan concentratie… (bron).

Koffiedrinken is geen slechte gewoonte. Koffie bevat namelijk een mix van meer dan duizend verschillende stofjes die de gezondheid gunstig beïnvloeden. Een aantal van deze ‘bioactieve stofjes’ beschermt tegen kanker en trombose en remt stille ontstekingen (bron).  Koffie zit ook vol met antioxidanten en is volgens een Noorse studie voor veel mensen zelfs de belangrijkste bron van antioxidanten uit voeding, nog boven groente en fruit.

Daarnaast beschermt koffie je tegen de  ziekte van Parkinson. Volgens één onderzoek kan koffie de kans op deze verschrikkelijke aftakelingsziekte zelfs met meer dan 80 procent verlagen, maar voor dat effect moet je wel tien koppen per dag drinken. Omdat decafé het parkinson-risico niet verkleint, wordt het beschermende effect toegeschreven aan cafeïne. Vermoedelijk omdat cafeïne zoals hierboven uitgelegd ingrijpt op de werking van de boodschapperstof adenosine.

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Gerelateerde artikelen

-Koffie houdt je langer jong

Chlorogeenzuur uit koffie verbetert geheugen

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.

€ 3, 95 – BESTEL NU