News

Houd je testosteron op peil en bescherm je brein

Alles over het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. Deel 1 van Stoomcursus testosteron gaat over het belang van het hormoon voor de hersenen. Testosteron houdt niet alleen het libido van de man in stand, maar ook zijn hersenen scherp. Deze onderbelichte eigenschap van testosteron is in de afgelopen jaren bevestigd met onderzoeken naar het effect van medicijnen die het hormoon verlagen. ‘Chemische castratie’ wordt dat ook wel oneerbiedig genoemd. Het wordt vaak toegepast bij mannen met prostaatkanker in een poging de tumorgroei te beteugelen. Maar bij het verlagen van het mannelijke geslachtshormoon, neemt de kans op geestelijke achteruitgang en dementie toe. Dat bleek vorig jaar al uit kleinere onderzoeken (studie, studie) en wordt nu nog eens bevestigd door een ‘retrospectief onderzoek’ onder 10.000 Amerikanen met prostaatkanker. Bij de mannen die testosteronverlagende medicijnen kregen, verdubbelde de kans om binnen vijf jaar dement te worden. De auteurs waarschuwen echter nadrukkelijk dat meer onderzoek nodig is en dat prostaatkankerpatiënten nu niet ineens hun medcijnen moeten weggooien…

Hoe dan ook onderstreept dit onderzoek het belang van testosteron voor de houdbaarheid van mannen. Daarom starten we met een stoomcursus om je basiskennis over dit belangrijke geslachtshormoon bij te spijkeren.

 

STOOMCURSUS TESTOSTERON, DEEL 1: HET BREIN

De 56-jarige Brad was altijd een sportieve en amitieuze macho, maar in de laatste twee jaar is er iets aan hem veranderd. Hij is niet meer zo strak en sterk als hij als vijftiger nog was, hoewel hij nog steeds naar de sportschool gaat. Hij heeft een buikje gekregen en zijn borsten zijn een slagje gegroeid. Hij is stiller geworden en worstelt met neerslachtige buien. En waar hij vroeger snel knopen door kon hakken, twijfelt hij nu vaker. Maar wat echt aan hem vreet, is dat zijn libido afneemt. Tijdens het vrijen verliest hij soms zijn erectie en zelfs het kijken naar vrouwen kan hem niet zo veel meer boeien.

‘Brad’ is een patiënt die de Brusselse hormoonspecialist Thiery Hertoghe beschrijft in The hormone handbook, een pil over hormoontherapie van ruim achthonderd pagina’s. Volgens Hertoghe is Brad een klassiek voorbeeld van een man die lijdt aan een tekort aan het geslachtshormoon testosteron. Al vanaf je 35-ste produceren je ballen steeds minder van dit hormoon. Dat niet alleen, ook de kwaliteit ervan gaat achteruit en steeds meer testosteron wordt omgezet in het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dat laatste fenomeen verklaart waarom sommige oudere mannen borsten krijgen waar hun vrouw jaloers op kan zijn.

Stress ondermijnt je testosteron

Denk niet dat een testosterontekort alleen vijftigplussers treft, want ook bij twintigers worden al steeds vaker hormonale tekorten geconstateerd. Overgewicht, slaapgebrek, alcoholgebruik, chronische stress, slechte eetgewoontes – kortom het moderne leven zelf – ondermijnen allemaal je mannelijke oersap. En daarmee zet je niet alleen je seksleven op het spel. Testosteron blijkt talloze cruciale functies in het lijf te vervullen en een lage testosteronspiegel geldt dan ook als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2, botontkalking, afnemende spierkracht en zelfs dementie en Alzheimer. Verschillende grote bevolkingsonderzoeken laten zien dat mannen met een lage testosteronspiegel een groter risico lopen om dood te gaan (aan wat dan ook) dan mannen met een gewone testosteronspiegel.

 

Testosteron kan het humeur verbeteren

Maar het meest indrukwekkende is het effect van een testosterontekort op het brein. Testosteron is zo’n beetje verantwoordelijk voor alles wat het leven van een man de moeite waard maakt. Waarom denk je gemiddeld tien keer per uur aan seks? Waarom kijk je graag naar mooie vrouwen? Waarom houd je van snelle wagens? Waar komt je tomeloze ambitie vandaan? Testosteron is de turbobrandstof voor al deze zaken. Je grijze massa zit vol met speciale receptoren voor het mannelijke hormoon en zodra je testosterongehalte daalt, dreigt je jeugdige branie te verdampen. Thierry Hertoghe beschrijft hoe bij veel tobbende mannen die hij medicinale testosteron toedient, de zon weer gaat schijnen. Vaak al binnen enkele dagen. In verschillende experimenten hebben wetenschappers geheugenproblemen, beluisteloosheid, gebrek aan vitaliteit en algemene misère weten te verdrijven met testosteron. In de VS is er om deze reden zelfs een run op synthetische hormonen ontstaan: het aantal mannen dat er testosteron bijtankt is er sinds 2000 verviervoudigd.

Testosterontherapie is omstreden

Veel artsen en wetenschappers vinden dit een zorgelijke ontwikkeling, want testosterontherapie is zeer omstreden. In theorie zou een overdosis medicinaal testosteron namelijk kanker, hart- en vaatziekten en andere fatale kwalen kunnen uitlokken.

Geen nood. In de komende afleveringen leer je hoe je met natuurlijke middelen je eigen testosteronproductie een leven lang op een gezond peil kunt houden. Alsvast een tipje van de sluier: het kijken naar erotische beelden zorgt er onmiddellijk voor dat je ballen meer testosteron gaan produceren…

 

DOE DE TESTOSTERON TEST!

Rij jij op een lege tank? Check de signalen van een lage testosteronspiegel

Een bleek, bloedeloos gelaat

Kleine rimpels in de ooghoeken

Kleine, verticale rimpels boven de lippen

Trage baardgroei

Droge ogen (conjunctivitis sicca)

Minder okselhaar en minder schaamhaar

Afgenomen lichaamsgeur

Gedeprimeerde stemming

Toegenomen besluiteloosheid

Opvliegers (!)

Afnemende sexdrive

Afnemend hoeveelheid ejaculaat

Als je drie of meer tekenen kunt aankruisen, is de kans groot dat je testosterongehalte te laag is.
Bron: The hormone handbook, T. Hertoghe

Stoomcursus deel 2: houd je T op peil met natuurlijke middelen

 

Tekst: Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.