News

Rode schimmelkaas voor een jonge huid

Rode schimmelkaas bevat een stofje dat super antioxidanten-kracht blijkt te bezitten. Wetenschappers onderzoeken of een supplement met deze stof ons van binnenuit tegen huidveroudering door de zon kan beschermen.

Bij de voorbereidingen van ons nieuwste bookazine over huid en haar dook ik in de wondere wereld van antioxidanten die de huid van binnenuit kunnen beschermen tegen de schade van de zon.  Tot de wetenschappelijke wereldtop op dit gebied behoort professor Wilhelm Stahl van de Universiteit van Düsseldorf. Het was Stahl die bewees dat tomaten een setje stoffen (lycopeen, luteïne en bètacaroteen) bevatten die de huid inwendig van een zonnefiltertje voorzien.

 

Vermindering van alledaagse huidveroudering

Hij was vervolgens betrokken bij de ontwikkeling van een supplement op basis van tomaten. Want een pil slikken is makkelijker dan voldoende bescherming tegen UV uit je voeding halen. Zelfs als je heel erg je best doet met groente en fruit, kom je niet verder dan een SPF van 2 tot 4 terwijl een krachtig zonnebrandproduct wel tot SPF30 gaat. Een tomatendieet is dus niet voldoende om in de zon te kunnen bakken zonder te verbranden, daarvoor heb je nog steeds zonnebrandproducten nodig.

Maar die SPF van tomaten vermindert wél de alledaagse huidveroudering door het effect van UV-licht af te zwakken. Omdat je nogal wat tomaten moet wegwerken voor een klein effect, is Stahl continu op zoek naar krachtiger antioxidanten. Zo ontdekte hij de ‘aromatische carotenoïden’. Deze stoffen worden gemaakt door de Brevibacterium linens, de bacterie die rode schimmelkazen hun korst geeft.

 

Bacterie in schimmelkaas maakt sterke antioxidanten

Deze stoffen hebben in de reageerbuis laten zien dat ze sterker zijn dan de antioxidanten in tomaten. Dus hollen naar de kaasboer dan maar? ‘Het heeft geen zin om rode schimmelkazen te eten,’ relativeert Stahl meteen, ‘want er zit veel te weinig in voor een meetbaar effect. Bovendien hebben we alleen maar gezien dat het werkt in het laboratorium. Dus we moeten eerst het resultaat bij mensen afwachten.’ Pas als deze antioxidant bij mensen goed uitpakt komt er misschien een roodschimmelkaaskorstpil , waarin voldoende van het stofje zit. Of misschien wel een probioticumpil, waardoor je darmflora zelf deze antioxidanten gaat maken.

Tekst Hanny Roskamp

Hanny Roskamp (1963) is chemicus en journalist en schrijft over gezondheid, voeding, psychologie en wetenschap. Zij schreef de boeken Wie mooi wil zijn moet slim eten en samen met Pim Christiaans De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Gerelateerde onderwerpen

Strakke huid – E-gids

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken door luchtvervuiling?

Nieuw: probiotica voor de huid

Viscollageen verbetert de huid

3 tips tegen rimpels die iedereen moet kennen

Train je gezicht en houd je gezicht rond

Zo bestrijdt je rimpels van binnenuit

Prachtige huid in de zomer: gebruik de kracht van de zon!

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

 

 

gratis

Bewaren