DNA
Geen categorie

Ontdekt: het gen voor een jonge look

Er is onlangs een gen gevonden dat deels verklaart waarom sommige mensen er langer jeugdig blijven uitzien dan anderen. Het gaat om MCR1, dat betrokken is bij het ontstaan van rood haar en een bleke huid. Nu blijkt dat het ook betrokken is bij de leeftijd die we aan anderen toeschrijven op het eerste gezicht. Mensen met een ongunstige variant van het MCR1-gen zien er gemiddeld twee jaar ouder uit dan hun klokleeftijd. En die twee jaar waren onafhankelijk van zonneschade of huidkleur.

Het onderzoek werd gedaan door Manfred Kayser van de Erasmus Universiteit in opdracht van Unilever.

Om meer inzicht te krijgen in ‘uiterlijke leeftijd’ liet Kayser met de computer een compositie (zie afbeelding) maken van de gezichten van 12 vrouwen van gemiddeld 47 jaar (linkerhelft) en de gezichten van 12 vrouwen van gemiddeld 70 jaar (rechterhelft) Je ziet de impact van 30 jaar veroudering op het gezicht. Veroudering verraadt zich door rimpeltjes, ongelijkmatige pigmentering en veranderingen in de gezichtsstructuur zoals lipgrootte, de plooi tussen neus en lippen.

MCR1 speelt overigens niet alleen een rol in de huid, maar ook in ontstekingsprocessen in het lichaam en bij de reparatie van schade aan het DNA, belangrijke factoren in de veroudering, zoals we ook beschrijven in ons boek Check je houdbaarheid. Gelukkig weten we uit ander onderzoek dat het grootste deel van je uiterlijke leeftijd te sturen is met leefstijl. Nog even de belangrijkste factoren: niet roken, matig met zonlicht en matig AGEs in je voeding en je wint zo tien jaar. En die tien jaar gaan niet alleen over de buitenkant, maar die vertaalt zich ook in jongere bloedvaten, pezen, nieren, DNA en nog veel meer.

Tekst: Hanny Roskamp

Foto: Fan Liu

Leave a Reply