Koffie houdt je langer jong!
Koffie houdt je op celniveau langer jong, blijkt uit een grote studie. Bij vrouwen die twee tot drie kopjes koffie per dag drinken, zijn de telomeren langer dan bij vrouwen die geen koffie drinken. Telomeren zijn een soort beschermkapjes op je chromosomen die korter worden (‘slijten’) als je ouder wordt. Hoe korter de telomeren, hoe korter de levensduur van de cel. Wetenschappers jagen daarom op middelen om telomeren lang te houden en koffie blijkt er een te zijn. De bevinding sluit aan bij eerdere onderzoeken die laten zien dat koffie beschermt tegen ouderdomsziekten en dood.
Koffie heeft een omstreden reputatie: het is tenslotte een ‘genotmiddel’, zo lekker en verslavend dat je je bijna niet kan voorstellen dat het goed voor je is. Het is vast en zeker ook niet verstandig om er dag in dag uit vermoeidheid mee verdrijven terwijl je hoort te rusten. Bovendien jaagt koffie de productie van het stresshormoon cortisol omhoog, dat klinkt ook niet lekker. Maar het negatieve beeld binnen de medische wetenschap van koffie begint te kantelen. Koffie lijkt toch heel goed in een healthy aging-lifestyle te passen. Naast cafeïne bevat koffie onder (veel) meer chlorogeenzuur en cholinergische verbindingen, stofjes waar krachtige gezondheidsbevorderende en/of hersenbeschermende eigenschappen van zijn gevonden. Het bakje troost wordt steeds meer als een neutraceutical, een medicinaal voedingsproduct beschouwd. Zolang je het niet ‘vervuilt’ met suiker en room, lijkt het een soort levenselixer te zijn.
Er zijn meer studies die op voordelen van koffie wijzen dan andersom. In 2014 verscheen een grote metaanalyse van 20 studies onder alles bij elkaar bijna een miljoen mannen en vrouwen die liet zien dat koffieconsumptie het sterfterisico verlaagt. Een andere meta-analyse uit 2014, ditmaal van 21 studies onder in bijna een miljoen mensen, liet ook zien dat koffie het sterfterisico laat dalen, vooral door vermindering van hart-en vaatziekten. Het sterkste effect werd gezien bij zo’n vier koppen koffie per dag.
Nu blijkt koffie dus ook de telomeren te beschermen. Dat de lengte van de telomeren wordt beïnvloed door onze lifestyle, is al langer bekend. Een multivitaminen- en mineralensupplement houdt de telomeren lang. Stress, roken, overgewicht en zelfs het wonen in een slechte buurt zorgen allemaal voor een snellere verkorting van de telomeren. Korte telomeren staan weer in verband met ouderdomsziektes en sterfte. Het koffieonderzoek werd verricht onder 4780 vrouwen die meedoen aan de Nurses Health Study, waarbij een grote groep Amerikaanse verpleegster sinds 1976 wordt gevolgd. Er werd gekeken naar de lengte van de telomeren in een bepaald type bloedcellen (leukocyten). De telomeren van de vrouwen die twee tot drie koppen koffie per dag drinken, waren langer dan de telomeren van vrouwen die geen koffie drinken. ‘Toekomstige studies zijn nodig om de invloed van koffie op telomeren beter te begrijpen, waarbij nieuwe kennis onthuld kan worden over hoe koffieconsumptie de gezondheid en levensduur beïnvloedt,’ schrijven de onderzoekers.
Tekst: Pim Christiaans
Beeld: Sage Ross
One Comment
Corrie van de rWouden
Begrijp ik het goed dat cafeïnevrije koffie het gewenste heilzame anti-veroudersingseffect niet heeft?
Ik lees dat de koffie a.h.w. wordt “vervuild” door room. Ik gebruik er altijd biologische slagroom in. Dat zou dus niet moeten? Is plantaardige Completa uit een potje beter of moet het per se zwarte koffie zijn?