Hyaluronzuur goed tegen droge huid
News

Hyaluronzuur slikken verbetert huid

Rimpels die vervagen en een huid die minder droog en ruw wordt. Dat ondervonden proefpersonen die dagelijks een capsule met hyaluronzuur slikten. Het lijkt erop dat deze lichaamseigen verbinding niet alleen de veroudering van onze huid tegengaat, maar ons van top tot teen tegen aftakeling beschermt.

Wij mensen bestaan voor zeker zestig procent uit water [bron]. Het lichaam beschikt over allerlei trucs en middelen om dat vast te houden. Een van die middelen is hyaluronzuur: een verbinding die sterk vocht aan zich bindt [bron]. Een molecuul hyaluronzuur kan onder de juiste omstandigheden tot tienduizend keer het eigen gewicht aan water vasthouden [bron]. In de gewrichten zorgt hyualuronzuur er zo voor dat vocht als een stootkussen en smeermiddel kan werken. Behalve in gewrichtsvloeistof zit hyaluronzuur onder meer in bindweefsel, kraakbeen, longen, bloedvaten, bloed, hartkleppen en zelfs het brein. Kortom, het is alom aanwezig. Het zit ook in ons grootste orgaan, de huid. Van de twaalf tot vijftien gram hyaluronzuur in een gemiddeld mensenlichaam bevindt zich een derde tot de helft in de huid.

De aanmaak van hyaluronzuur gaat achteruit

Zoals met zoveel belangrijke lichaamseigen stoffen, gaat de aanmaak ervan achteruit als we ouder worden. Niet alleen het klimmen van de jaren, maar ook de invloed van UV-straling uit zonlicht is funest voor hyaluronzuur. Daarom gaat de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid extra hard achteruit [bron]. Het hyaluronzuurgehalte in de huid van een 75-jarige is minder dan een kwart dan dat van een 19-jarige [bron]. Kijk in de spiegel voor het resultaat: de huid wordt droger, ruwer en er ontstaan fijne rimpels.

Hyaluronzuur kan worden nagemaakt en kent vele toepassingen. Zo is het populair in cosmetische klinieken (injecties met hyaluronfillers) en wordt het in oogdruppels en  crèmes gebruikt. Artsen spuiten het in versleten knieën. Hyaluronzuur is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Als je het slikt wordt het door bacteriën in de darm in kleinere stukjes geknipt en reist het vervolgens door naar verschillende weefsels en organen [bron]. Het bereikt dan ook de huid [bron].

Het slikken van hyaluronzuur verbetert de huid

In de afgelopen twintig jaar is met een handvol kleine experimenten aannemelijk gemaakt dat het slikken van hyaluronzuur een gunstig effect op de huid heeft [bron]. Verreweg de meeste onderzoeken zijn in Japan verricht. Twee voorbeelden:

2007  39 Japanse vrouwen van 37 tot 59 jaar slikten zes wekenlang dagelijks 120 mg hyaluronzuur of een placebo. Bij vrouwen in de hyalurongroep verbeterde het vochtgehalte van de opperhuid en vervaagden wallen en rimpels rondom de ogen [bron Sato 2007]

2017  Zestig Japanse mannen en vrouwen van 22 tot 59 jaar slikten twaalf weken dagelijks 120 mg hyaluronzuur of een placebo. Bij de degenen die hyaluronzuur hadden geslikt, waren kraaienpootjes na acht weken minder diep [bron].

Bij de meeste studies met hyaluronzuur is naar een beperkt aantal aspecten van de huid gekeken, zoals de diepte van rimpels en de droogheid van de huid.  Daarom besloten Taiwanese wetenschappers in 2021 het effect van hyaluronzuur op de huid grondiger te onderzoeken. Hiertoe lieten ze veertig gezonde vrijwilligers (m/v) van 35 tot 64 jaar gedurende  twaalf weken dagelijks een placebo of een capsule met 120 milligram hyaluronzuur slikken. Na vier, acht en twaalf weken checkten ze met een batterij geavanceerde technieken verschillende aspecten van de huid van het gezicht en het lichaam. Naast rimpels en droogheid keken ze naar de elasticiteit, barrièrefunctie, dikte van de opperhuid en de lederhuid en het collageengehalte. Op al die fronten vertoonde de huid van zowel het gezicht als het lichaam verbeteringen. De verbeteringen openbaarden zich vanaf de achtste week en waren in de twaalfde week verder toegenomen.

Hyaluronzuur werkt bij iedereen ongeacht afkomst en geslacht

Opvallend is dat vrijwel alle studies met hyaluronzuursupplementen in Aziatische landen zijn verricht, vooral in Japan. Gelden de resultaten van die studies ook voor niet-Aziatische mensen? Volgens de Taiwanezen wel. In hun artikel betogen ze dat er geen grote verschillen in huidfuncties zijn tussen de diverse etniciteiten, en ook niet tussen mannen en vrouwen. Kortom, ze gaan ervan uit dat het slikken van hyaluronzuur bij iedereen ongeacht afkomst, huidskleur of geslacht de huid kan verbeteren. Ze wijzen op een onderzoek uit 2017 waarbij twintig Duitse vrouwen (45-60 jaar) veertig dagen dagelijks een supplement met vitamine C, biotine, zink, koper en silicium slikten. Het hoofdbestand was echter hyaluronzuur. De conclusie van dat onderzoek luidde: ‘Inname van de hyaluronoplossing leidde tot een aanzienlijke verbetering van de huidelasticiteit, hydratatie en tot een aanzienlijke afname van de ruwheid van de huid en diepte van rimpels.'[bron]

Hyaluronzuur zorgt voor een toename van collageen

Hyaluronzuur verbetert de huid niet alleen door daar vocht vast te houden, stellen de Taiwanese auteurs. In de huid stimuleert het ook de vermeerdering van  fibroblasten, cellen die naast hyaluronzuur ook collageen- en elastinevezels produceren. Daardoor neemt de hoeveelheid collageen toe. Verder bindt hyaluronzuur aan celreceptoren waardoor processen in gang worden gezet die de huid verbeteren. Met andere woorden, hyaluronzuur fungeert ook als boodschapperstof [bron].

Is hyaluronzuur de fontein van de eeuwige jeugd?

In een kleine uithoek van de wetenschap wordt hyaluronzuur gezien als een beloftevolle allround anti-aging stof die heel veel meer in zijn mars heeft dan het wegtoveren van fijne rimpels en wallen. In een recent overzichtsartikel beschrijven Zwitserse wetenschappers onderzoek met de naakte molrat: een knaagdier dat zijn dagen ondergronds in de woestijn van Oost-Afrika slijt. Je wil de naakte molrat niet in het donker tegenkomen. Het dier ziet eruit als een worst met klauwen en buitensporig lange voortanden. Maar die lelijkheid wordt ruimschoots gecompenseerd. Terwijl de gemiddelde aaibare muis maximaal vier jaar oud kan worden, haalt zijn afzichtelijke haarloze achterneef gemakkelijk leeftijden van boven de dertig. Daarbij is hij opvallend immuun voor kanker. Wetenschappers vermoeden dat de naakte molrat deze jaloersmakende eigenschappen dankt aan een torenhoog gehalte van hyaluronzuur dat wordt geproduceerd in zijn huid.

Kan hyaluronzuur kanker voorkomen?

Studies met de naakte molrat roepen enkele intrigerende vragen op. Kan hyaluronzuur kanker tegengaan? Kan hyaluronzuur het leven van de mens verlengen? De antwoorden laten nog op zich wachten. Onderzoek suggereert ondertussen wel dat hyaluronzuur een veel breder toepassingsgebied heeft dan de huid.  Zo blijkt het slikken van hyaluronzuur stramme en pijnlijke knieën tegen te gaan bij osteoarthritis (bron, bron). Ook kan het wondgenezing versnellen [bron]. Hyaluronzuur  is bovendien een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant [bron].

Sommige hyaluronzuurproducten worden aangeduid als ‘hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht’.  Of een laag of hoog moleculair gewicht van invloed is op de werkzaamheid van het product is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht beter voor de wondgenezing, terwijl hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht beter tegen ontstekingen en littekenvorming werkt. In een crème dient hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht te zitten, omdat de moleculen bij een hoog moleculair gewicht te groot zijn om in de huid te kunnen doordringen.

Hyaluronzuur slikken of smeren?

Het voordeel van slikken is dat het de huid van top tot teen kan verbeteren, terwijl smeren alleen de behandelde stukjes beïnvloedt. Bovendien mis je met smeren de mogelijk gunstige effecten op andere organen en weefsels. Omdat we minder van deze weldadige stof aanmaken naarmate we ouder worden, zou je het op latere leeftijd met een supplement kunnen gaan aanvullen. Hyaluronzuur is niet duur en staat te boek als veilig [bron, bron]. Na een week of acht hyaluronzuur slikken zou je een effect op de huid moeten bespeuren. Het antirimpeleffect zou je kunnen versterken met een crème met hyaluronzuur.

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Foto: vitcom