News

In 12 stappen naar de ideale vitaminedokter

Als je jezelf op vitaminetekorten wilt laten testen, stap dan naar een orthomoleculair arts. Dat is een dokter die zich heeft gespecialiseerd in de gezondheidseffecten van voedingsstoffen. Op basis van lichamelijk onderzoek en labtesten kan hij je gericht eet- en slikadvies geven. Maar hoe vind je iemand die goed is? Hier is je route naar de ideale specialist.

Lees het hele artikel In 12 stappen naar de ideale vitaminedokter via de Blendle-knop hieronder of bestel ons bookazine Masterplan Voeding Vitamine Verjonging

[blendlebutton]

 

1. Is hij aangesloten bij de MBOG?

Helaas heeft de gemiddelde huisarts bar weinig verstand van voeding en biochemie. De onderwerpen komen tijdens de studie geneeskunde namelijk nauwelijks aan bod, dus die knowhow moet door bij- en nascholing worden verworven. Je zoektocht naar een arts die je gericht eet- en slikadvies kan geven, begint daarom met een bezoek aan de website van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). De leden van deze beroepsvereniging – de enige in Nederland – hebben een erkende orthomoleculaire opleiding bij een bekend instituut, zoals Ortho Linea of Natura Foundation, gevolgd. Op www.mbog.nl vind je de  adressen en contactgegevens van de aangesloten leden.

2: Heeft hij een reguliere studie geneeskunde gedaan?

Grofweg wordt de wereld van de orthomoleculaire behandelaars bevolkt door twee beroepsgroepen: artsen en therapeuten. Oftewel: behandelaars mét en zónder doktersbul. Bij de MBOG zijn veel therapeuten aangesloten. Die moeten – naast een erkende orthomoleculaire opleiding – een cursus medische basiskennis op hbo-niveau hebben gevolgd. De titel ‘therapeut’ is onbeschermd – iedereen mag zich zo noemen – maar iemand mag zich alleen als ‘arts’ presenteren als hij een studie geneeskunde met alles erop en eraan heeft voltooid. Natuurlijk zijn er prima orthomoleculair therapeuten, maar toch is ons advies: ga naar een orthomoleculair arts. Die heeft dankzij zijn universitaire achtergrond meer medische kennis in huis dan een therapeut. Daarnaast is hij verplicht zich bij te laten scholen, dient hij zich aan gedragregels voor artsen te houden en valt hij onder een tuchtraad. In tegenstelling tot een therapeut, mag een arts bloed afnemen, overleggen met andere medisch specialisten en info opvragen over eerdere behandelingen. Daarnaast mag een arts medicatie voorschrijven en infusen of injecties geven. Ook niet onbelangrijk: de behandelingen van een orthomeleculair arts worden vaker vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

3. Houdt hij zijn orthomoleculaire kennis up to date?

Sommige artsen hebben een orthomoleculaire opleiding van een paar weken gevolgd (de minimumeis van de MBOG), anderen studeren jaren door. Het strekt tot aanbeveling als iemand zijn kennis blijft bijspijkeren, want het vak van voedingsgeneeskunde is volop in beweging. Ga dus na welke orthomoleculaire studies of cursussen de betreffende arts heeft gedaan en welke ervaring iemand nog meer heeft. Die informatie vind je als het goed is op een cv op zijn website.

4. Trekt de arts genoeg tijd voor je uit?

Preventieve geneeskunde, want daar gaat het hier om, kost tijd en aandacht. Voor preventie (gezond blijven) zijn in principe in eerste instantie twee consulten nodig: een intake en een controle. Om te kijken hoe je gezondheid zich verder ontwikkelt, wordt een jaarlijkse check-up aangeraden. Vraag van tevoren hoeveel tijd de arts inruimt voor een eerste consult. Een goede intake duurt minstens een uur, een vervolgcontrole minimaal dertig minuten.

5. Wil hij alles van je weten?

Een goede orthomoleculair arts wil nauwkeurig van je weten wat je aan eten en drinken binnenkrijgt, hoeveel je beweegt, hoe je omgaat met stress, of je emotionele problemen hebt, dat soort zaken. De meeste orthomoleculair artsen die preventieve adviezen geven, vragen je een uitgebreide vragenlijst in te vullen en een voedingsdagboek bij te houden. Zo kunnen zij een goed beeld krijgen van je dieet, gezondheid en leefstijl. Vraag, als de arts het niet zelf al voorstelt, of je de vragenlijst vooraf al kunt invullen. Dat spaart tijd tijdens het consult.

6. Is hij duidelijk over de kosten?

De kosten voor een eerste consult bij een orthomoleculair arts variëren – afhankelijk van de lengte van het consult en de ervaring van de arts – van ongeveer honderd tot tweehonderd euro, en voor het vervolgconsult van vijftig tot honderd euro. Een goede orthomoleculair arts is duidelijk over die kosten. Tarieven staan op zijn site of zijn makkelijk op te vragen. Bij je zorgverzekeraar kun je hiervoor waarschijnlijk niet terecht. Orthomoleculaire geneeskunde wordt alleen (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering als je medische klachten hebt, niet als het om preventie gaat.

7. Gebruikt hij wetenschappelijk beproefde onderzoeksmethoden?

Check vooraf op welke manier de arts tot een diagnose komt. Er zijn orthomoleculair artsen en therapeuten die met energetische, elektromagnetische of andere alternatieve methoden onderzoek doen, zoals bioresonantie, kinesiologie of de vegatest. Dat vraagt om vertrouwen, want het zijn geen wetenschappelijk beproefde methoden. Bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek zijn dat wel. Daarmee kunnen vitamine- en mineralengehalten, hormoonspiegels, ophoping van schadelijke stoffen, de verhouding goede/slechte bacteriën in de darmen (je microbioom), eventuele ontstekingen en andere gezondheidsmarkers in kaart worden gebracht. Een arts neemt dit soort testen zelf af en stuurt ze vervolgens naar een medisch laboratorium.

vitaminedokter-3

8. Heb je je financiële grenzen bepaald?

Hoe meer je laat meten, hoe duurder het wordt. Wil je twee vitaminewaarden laten testen, dan betaal je maar een paar tientjes, maar voor een complete check-up ben je al snel vijfhonderd tot duizend euro kwijt. Het is de vraag of dat nodig is. Een goede orthomoleculair arts kan op basis van onder andere je leefstijl, de gezondheid van je ouders en regulier lichamelijk onderzoek (naar onder andere bloeddruk, polsslag, tong, schildklier, temperatuur, longen) bepalen waar mogelijke risico’s liggen – en adviseert naar gelang welke laboratoriumtesten zinnig zijn. Als je moeder op jonge leeftijd aan een hartinfarct is overleden en je vader ouderdomsdiabetes heeft, loop je mogelijk meer risico dan iemand met een ‘blanco anamnese’. Maar het is altijd aan jou om ja of nee tegen een uitgebreid onderzoek te zeggen. Bepaal dus van tevoren wat je financiële grenzen zijn. Labtesten worden sowieso niet vergoed.

9. Geeft hij onafhankelijk advies?

Als het goed is, betaal je een orthomoleculair arts alleen voor zijn consult, niet voor de supplementen en labtesten die hij adviseert. Sommige artsen verkopen zelf vitamine- en mineralenpreparaten, waardoor de verleiding kan ontstaan meer voor te schrijven dan nodig is. Let er dus op dat er niet verdiend wordt aan supplementen. Voor labtesten hoor je in principe rechtstreeks het laboratorium te betalen, niet de arts zelf. Gebeurt dat niet, dan zou het kunnen dat je duurder uit bent, omdat de arts provisie vraagt aan het lab dat je monsters onderzoekt.

10. Adviseert hij ook en vooral over eet- en leefstijl?

Healthy aging is geen kwestie van alleen maar supplementen slikken. Een goede orthomoleculair arts geeft vooral advies over voeding en leefstijl.

vitaminedokter-4

11. Zijn de adviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek?

De orthomoleculaire geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. Een goede orthomoleculair arts kan zijn adviezen dus met onderzoekresultaten onderbouwen. Soms bestaat er geen solide bewijs en is een advies gebaseerd op logisch redeneren en praktijkervaring van de arts. Het is belangrijk dat de arts dit dan eerlijk vertelt. En als de supplementen die hij aanraadt volgens sommige studies schadelijk kunnen zijn, moet je dat natuurlijk ook weten.

12. Deelt hij zijn bevindingen met je huisarts?

Het is van belang dat behandelaars uit de reguliere en alternatieve hoek met elkaar (blijven) communiceren. Een goede orthomoleculair arts heeft een open houding ten opzichte van de reguliere geneeskunde en deelt – omwille van jouw gezondheid – zijn bevindingen met je huisarts.

vitaminedokter-4

Tekst: Amber van Rijn. Naast tekstschrijver en eindredacteur is Amber van Rijn (1971) lifestylejournalist met een fascinatie voor alles wat met psychische & lichamelijke gezondheid te maken heeft. Ze publiceerde onder meer in Women’s Health, Mind Magazine, Yoga Magazine, MarieClaire en NRC.

 

gratis

 

[/blendlebutton]

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren